Opdracht 17

Maak jezelf en iemand anders blij

13/01/2021

Activiteit

Weet jij wat vrijwilligerswerk is? Ken jij iemand die Vrijwilliger is bij een organisatie? Weet je waarom mensen vrijwilligerswerk doen? Vraag je ouders of zij al eens als vrijwilliger aan de slag zijn gegaan. Of misschien zijn ze op dit moment wel vrijwilliger voor een mooie organisatie in de buurt?

Vandaag kun jij ook iets doen voor een ander. Stichting Sociaal Solidair biedt gezinnen die niet op vakantie kunnen, omdat ze het niet kunnen betalen, een vakantie op een vakantiepark aan. Ze mogen dan bijvoorbeeld overnachten in een mooie (sta)caravan. Maar hoe moet deze caravan eruitzien? Ga aan de slag en ontwerp een mooie en bijzondere caravan. Hoe ziet jouw caravan eruit? Waar slaap je? Welke kleur heeft de buitenkant? Kun je ’s ochtends als je wakker wordt zo onder een buitendouche springen? Of kun jij door een glazen dak naar de sterren kijken? Gebruik fantasie en ontwerp de meest FANTASTISCHE caravan.

Voor de aller-leukste inzending is er een mooie prijs te winnen.
Dus mail jouw tekening snel naar stichtingsociaalsolidair@gmail.com of gooi jouw ontwerp in de brievenbus bij Stichting Sociaal Solidair (Pachtakker 6, Eindhoven). Een jury kiest de leukste inzending.

Zou jij zelf ook wel eens als vrijwilliger iets voor een ander willen doen? Misschien samen met je vader en moeder? Download dan de JIJDoet040 app (of vraag je vader of moeder om dat te doen). In deze app vind je verschillende oproepen waarin gezocht wordt naar enthousiaste vrijwilligers.
Of wat zou jij in jouw buurt kunnen doen? Op Facebook vind je verschillende buurthuis coronagroepen, daar komen regelmatig leuke oproepen voorbij.

Fun

Heb jij je creativiteit net al wakker geschud en een gave caravan ontworpen?
Je kunt fantasie en creativiteit nog wat meer aan het werk zetten vandaag.
Op de website van het Parktheater kun je een heel gaaf DOE-boek downloaden.
Een boek vol grappige verhalen, opdrachten vol fantasie, geheimen, muziek en doordenkers. Dus waar wacht je nog op? Downloaden dat boek.

Download het boek

Recept

Vandaag is het natuurlijk woensdag en vanmiddag ben je lekker vrij.
Bij zo’n vrije middag hoort een lekkere snack, toch? Of anders een lekker toetje voor na het avondeten? Dit recept is voor echte lekkerbekken en smaakt nog lekkerder dan dat het eruitziet.
Probeer maar eens om de ingrediënten niet al tijdens het maken van dit gerechtje op te eten…

Bekijk het recept

Tip

Voorlezen is ontzettend goed voor de taalontwikkeling van kinderen.
Ze leren nieuwe woorden. Maar ze leren ook om te luisteren en zich te concentreren: zodat ze weten waar een verhaal overgaat. Lezen en voorlezen prikkelt de fantasie, je verplaatst je in de hoofdpersoon van een boek of bedenkt hoe de plek waar een verhaal zich afspeelt eruitziet. Luisteren naar een verhaal is vaak ook leerzaam, het verbreed je horizon. Daarnaast is het ook gezellig om samen een verhaal te lezen en het zorgt voor een moment van rust. Regelmatig voorlezen vergroot het plezier om zelf boeken te lezen.

Met de onderstaande tips wordt samen een boek lezen nog leuker.

  • Bekijk voor je het boek gaat lezen samen het boek. Welke plaatjes staan er op de kaft? Bespreek bijvoorbeeld wat er allemaal te zien is.
  • Zorg de je zelf de juiste houding hebt. Ga zo zitten dat je kind het boek goed kan zien en dat jij je kind ook kan aankijken.
  • Kijk je kind regelmatig aan tijdens het voorlezen, zo kun je zien hoe het verhaal beleefd wordt.
  • Gebruik je stem op verschillende manieren, dit geeft meer sfeer aan het verhaal. Je kunt bijvoorbeeld geluiden van dieren nadoen of verschillende stemmetjes gebruiken.
  • Stel je kind tijdens het voorlezen vragen of maak opmerkingen.
  • Lees langzaam voor, zodat je kind het verhaal goed kan volgen.
  • Lees hetzelfde boekje meerdere keren voor. Vooral jonge kinderen zijn dol op herhalingen.

Tijdens het voorlezen is je kind actief bezig met taal. Dit merk je doordat je kind vragen stelt, dingen aanwijst of lacht. Als ouder kun je jouw kind helpen om het verhaal te begrijpen. Zorg dat het boek dat je kiest niet te moeilijk is, maar ook niet te gemakkelijk. Als je naar de bibliotheek gaat kun je daar altijd even vragen wat het beste bij de leeftijd van je kind past. Vind je het moeilijk om voor te lezen? Dan kun je het verhaal ook vertellen aan je kind in je eigen woorden of in je eigen taal.

Hulp nodig bij een goede dagstructuur?

BEKIJK HIER

Heb je andere vragen? Stel ze hier

STEL ZE HIER