Opdracht 6

AFVAL BESTAAT NIET

02/01/2020

Activiteit

Heb je wel eens kunst gemaakt van afval? Verzamel in huis of in de tuin restjes, afval, lege verpakkingen of flessen, afgewaaide takken. Alles wat je tegenkomt kun je gebruiken. Maak de spullen die je gevonden hebt eventueel even schoon als ze vies zijn. Nu kun je als een echte kunstenaar aan de slag. Maak bijvoorbeeld een groot schilderij van al het afval of bouw een gekke toren. Alles mag. Leef je uit en gebruik vooral je fantasie!

Fun

Zin om even lekker te lachen? Verzamel je vader, moeder, broers of zussen en loop om de beurt als een zelfgekozen dier door de woonkamer. De rest mag ondertussen raden welk dier er door de kamer loopt. Stamp jij als een grote olifant door de kamer? Sluip je als een tijger over de grond op jacht naar een prooi? Of ga jij als een sierlijke flamingo heel stil op één been staan. Je moet vast vreselijk lachen als je vader denkt dat hij de beste Giraf is. Veel plezier!

Recept

Na alle oliebollen en lekkere hapjes van de afgelopen dagen is het vandaag tijd om weer even een beetje gezond te eten. Maar ook gezond eten kan heel lekker zijn. Hieronder vind je een heel lekker recept voor een goede rijstschotel. Weet je dat eten dat je zelf kookt veel lekkerder is? Ga je jouw vader of moeder vandaag helpen met koken? Of ben jij vandaag de chef-kok?

Ingredienten (4personen)

 • 325 g basmatirijst
 • 400 g gehakt runds of gemengd
 • 400 g prei
 • 2 rode paprika’s
 • 4 el shoarmakruiden of naar smaak
 • 2 eieren
 • peper en zout
 • 150 g gemalen kaas
 • 200 ml room


Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200°C
 2. Kook de basmatirijst gaar volgens aanwijzing op de verpakking
 3. Snij ondertusen de paprika in stukjes en de prei in ringen.
 4. Klop intussen de eieren los met de room en de helft van de kaas
 5. Verhit een beetje olie in een grote hapjespanof pot en roerbak het gehakt rul met de shoarmakruiden.
 6. Voeg de paprika en prei toe en roerbak het geheel nog ongeveer 3 minuten.
 7. Schep de rijst erdoor en breng op smaak met peper en zout.
 8. Schep de helft van het roommengsel bij het gehakt/rijstmengsel en doe dit in een overschaal.
 9. Verdeel de rest van het roommengsel erover en bestrooi met de rest van de kaas.
 10. Bak de ovenschotel ongeveer 20 minuten in de oven.

Tip

Opvoeden is: proberen & leren, met gezond verstand. Probeer het soms ook eens op een andere manier.
Herken je eigen emoties. Blijf zélf verantwoordelijk voor beslissingen over wat je wel of niet toestaat van jouw kind. Jij kiest als ouder zélf. Jij kent jouw kind het beste en weet wat hij begrijpt, kan volhouden en de moeite waard vindt.

Heb vertrouwen in je zelf en in je kind.

Bekijk het eens ook vanuit het perspectief van het kind. Past het bij wat hij nodig heeft om te ontdekken, te oefenen en te leren? Nieuwe ervaringen helpen een kind om krachtiger met zichzelf en anderen om te gaan.

Praat erover met je kind; vraag naar zijn ideeën. Kinderen kunnen dat vaak eerder en beter dan wij denken. Bedenk daarbij wel dat jij als ouder verantwoordelijk bent voor het welzijn van je kind en dat opvoeden geen democratisch proces is; jij blijft degene die de definitieve knoop doorhakt.

Vraag je tot slot af of jouw keuze voor een aanpak voor jezelf acceptabel en behapbaar is. Kun je die volhouden en consequent en duidelijk uitvoeren? Ken jezelf en wees daarover eerlijk. Lukt het niet of levert het niets op, bekijk het dan opnieuw. Wees niet te streng voor jezelf.

Hulp nodig bij een goede dagstructuur?

BEKIJK HIER

Heb je andere vragen? Stel ze hier

STEL ZE HIER