Opdracht 9

DOE HET LEKKER ZELF

05/01/2021

Activiteit

Help jij je ouders weleens met koken? Of doe je soms boodschappen voor je opa, oma of de oude buurvrouw? Verras vandaag je ouders eens extra en doe uit jezelf een klusje.  Is er een klusje dat je leuk vindt om te doen? Of ben je ergens heel goed in? Is er een klusje dat je ouders niet zo leuk vinden om te doen? Zoals het vuilnis buiten zetten? Of het bed opmaken? Ga snel aan de slag en verras ze maar!

Fun

Zullen we vandaag op wereldreis gaan? Hoeveel landen op de wereld ken jij?
Open google maps maar eens en zoek de landen op waar jij geweest bent. Weet je waar op de wereld deze landen liggen? Heb jij klasgenootjes die geboren zijn in een ander land? Zoek dat land eens op. Benieuwd hoe het er daar uit ziet? Zet streetview aan en je kunt zomaar even daar door de straten wandelen. Welk land ga jij als eerste ontdekken?

Recept

Nu we toch lekker aan het reizen zijn. Wat dacht je van echte Indonesische Nasi Goreng met ei voor het diner? Met dit recept is het maken van dit gerecht een eitje en het is nog gezond ook. Misschien kun je Indonesië ook nog even toevoegen aan je wereldreis op Google maps, dan zie ook gelijk waar Nasi Goreng vandaan komt.

Bekijk het recept

Tip

Kinderen zijn heel nieuwsgierig en willen vooral de wereld om zich heen ontdekken. Het ontdekken van de wereld helpt een kind om zich te ontwikkelen. Een kind wordt hierdoor gestimuleerd om te gaan lopen, praten of contact met maken met andere kinderen.
Maar deze behoefte om de wereld om zich heen te ontdekken vraagt naast aanmoediging en begeleiding van jou als ouder ook grenzen. Natuurlijk voor de veiligheid van je kind, maar ook om bepaalde basisregels aan te leren. Hoe ga je met anderen om? Welke normen en waarden zijn daarbij belangrijk? Kinderen moeten ook leren om rekening te houden met de gevoelens en wensen van anderen. Kortom een kind heeft regels nodig. Regels geven een kind houvast en duidelijkheid en hierdoor ook veiligheid, omdat een kind weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Maar een kind weet ook wat het van jou als kan verwachten.

Deze duidelijkheid en veiligheid helpen je kind om zelfvertrouwen op te bouwen. Kinderen zoeken graag de grenzen op. Het is aan jou om deze grenzen, ondanks de verwoede pogingen van je kind om grenzen te verschuiven, te bewaken. Ouders die steeds weer grenzen stellen kunnen zeer frustrerend zijn voor een kind en tot een hoop verdriet of woede zorgen. Toch is het zaak om als ouder hier niet aan toe te geven, want ook het omgaan met frustratie is iets wat je kind moet leren. Wanneer je als ouder de regels consequent blijft toepassen kan de sfeer in huis na enige tijd ook beter worden omdat er geen strijd of discussie nodig is en de grenzen duidelijk zijn. Grenzen stellen betekent niet alleen dingen verbieden, maar ook aangeven wat wel mag. Kun je nog wat tips gebruiken? Bekijk deze video dan eens.

Bekijk deze video en laat je inspireren.

Hulp nodig bij een goede dagstructuur?

BEKIJK HIER

Heb je andere vragen? Stel ze hier

STEL ZE HIER