Tech

Hoe maak je simpel, lekker ingewikkeld?

De opdracht

“Klik”. Een knikker komt langzaam in beweging en rolt langs een knikkerbaan omlaag.
Aan het einde van de baan botst de knikker op een rij dominostenen. Tik, tak, tik, tok, de dominostenen vallen achter elkaar om. Als de laatste steen omvalt, klapt er een boek open op pagina 1…

Bekijk de video

Rare machines

Heb jij op YouTube al eens een filmpje voorbij zien komen, waarin een knikker begint te rollen en dan iets anders weer in beweging zet? Een serie van bewegende onderdelen, die eindeloos lang kan zijn. En aan het einde van de machine wordt de lamp in de keuken aangezet.

Rube Goldberg was een Amerikaanse ingenieur en striptekenaar. Hij vond het leuk om machines te maken die iets heel eenvoudigs doen, zoals het openslaan van een boek of het aanmaken van een lamp. Rube Goldberg is beroemd geworden met het maken van enorme ingewikkelde apparaten om de meest simpele taken mee uit te voeren. Goldbergmachines worden ze genoemd. In dit filmpje kun je zien hoe zo’n gave machine werkt.

Kettingreactie

Een Goldbergmachine maakt gebruik van een zogenaamde kettingreactie. Een serie van gebeurtenissen of bewegingen, waarbij elke gebeurtenis weer een volgende beweging veroorzaakt. En de bewegingen worden bijna altijd gemaakt met spullen die je gewoon ergens in huis of in de schuur hebt liggen. Hoe gaaf is dat?

Uitdaging

Wij dagen jou vandaag uit!
Wie maakt de beste, snelste of meest ingewikkelde Goldbergmachine?
Verzamel bij jou thuis of in de schuur een berg materiaal: knikkers, legoblokjes, dominostenen, plakband, karton, tennisballen, alles is bruikbaar. Gebruik je fantasie en ontwerp jouw eigen machine. Wat wil jij dat er aan het einde van jou machine gebeurd? Misschien komen jouw sloffen van de trap af gerold? Of gaat de lamp in de wc aan? Alles kan.

Kun je nog wel een beetje inspiratie gebruiken? YouTube staat vol met filmpjes van Goldbergmachines, dus daar kun je genoeg ideeën uit halen.

Duimpje omhoog!

Is jouw kettingreactie gelukt?

Wij vinden het leuk om te zien hoe jij (samen met je familie) de opdrachten maakt. Vraag je ouders of ze het willen delen op social media, met de hashtag #coronasurvivalkid en tag @Dynamojeugdwerk. De leukste foto’s/filmpjes belonen we!

duim

Meer in Tech